Ugrás a fő tartalomra

"Időtlen" fotókiállítás

"Időtlen" címmel, 2016. október 5-én nyílt kiállításunk a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központban. Tizenöt alkotó 31 képe került a falakra.


A nagy számú érdeklődőnek a kiállítást Dr. Turai G. Kamil művészet esztéta nyitotta meg, picit rendhagyó módon. Egy kis tárlatvezetés keretein belül Kamil tanár úr intuitív, építő jellegű hozzászólásokkal láttatta meg a nézőkkel azt, amit talán a szerzők sem vettek észre tudatosan a saját fényképeiken.


Fotó: Fehér Vera

További meglepetés volt, hogy minden egyes képe egy haiku - japán három soros verset kapott Lucskai Venczel írótól, aki távolból köszöntötte a kiállításunkat:

"Amikor felkérést kaptam Nagy Krisztián úr részéről, hogy haikuimmal kísérjem el útján a Kecskeméti Fotókör kiállításának az anyagát, ízlelgetni kezdtem a tárlat címét: IDŐTLEN 

Néhány pillanat elég volt, hogy rádöbbenj, mennyire találó és mennyire átfogó ez a cím. Mennyi mindent ölelhet egybe, egy kimondottan tökéletes csokorba. Fotópapírra feszített pillanatot, egy akkor volt fényt, árnyékot, egy akkor volt mosolyt, melyek ezáltal időtlenné, kortalanná válnak 

És ebben az időtlenségben társnak, miért is ne kaphatnának szavakba simult gondolatokat is, időtlen gondolatokat, mert a haiku a zen gyermeke, egy haiku az örökkévalóságnak íródik, tehát időtlen.

Szánjunk hát rá időt és időzzünk hosszasan a kiállított képek előtt. Nézzünk jól a választott téma mélyére. Ne akadjunk le a részleteknél, az utcai lámpák fényénél, a megnyúlt árnyaknál, hanem fogadjuk be teljességében, tökéletességében az eseményt.

Tárjuk ki a kép összes rejtett ablakait. Halljuk meg a sóhajt onnan fentről, a kivilágított ablak mögül. Töprengjünk el azon, honnan érkeznek, hová tartanak azok a léptek?
Halljuk meg a szitáló eső hangját, a tócsa válaszát a cseppek érzékeny csobbanására___
csak így meríthetünk abból a végtelenségből és időtlenségből, mely a megörökített pillanatot kíséri és így érthetjük meg ezeket, a társnak hozzájuk szegődött haikukat is.

Ne keressünk klisét, tökéletes téma egyezést, hiszen minden pillanatban, amit megélünk, amit megörökítünk fellelhető a Mindenség, az Időtlenség csodája. Így járjuk be ezt a kiállítást, így időzzünk a pillanat szeretetével minden egyes kép előtt, minden egyes haiku előtt. 
A megnyitó alkalmából, ezennel megragadom a lehetőséget, hogy innen Kiskunhalasról, nem is oly távolból, gratuláljak a kiállítóknak, a szervezőknek és a lelkes tárlatlátogatóknak egyaránt! Élménydús meditálást kívánok mindenkinek!"


Alkotók: Bognár Ágnes, Borsos Szilárd, Bozsik József, Gyarmati József, Hedrich Zoltán, Kovács Mihály, Mandula Róbert, Margelatu Iulian, Molnár József, Nagy Krisztián, Tóth Máté, Varga Zsolt, Zoványi István, Zvaló László

Sajtóvisszhang:


Kecskeméti TV - Múzsa című műsora


Forrás: Kecskeméti TV

Megjegyzések